Сцяг Субота, 27 красавіка 2024
Усе навіны
Усе навіны
Грамадства
28 сакавіка 2024, 09:48

Эксперымент ва ўмовах бязважкасці. Ці дапоўняць кісламалочныя прадукты з Беларусі рацыён касманаўтаў

28 сакавіка, Мінск /Кар. БЕЛТА/. Беларуская касманаўтка Марына Васілеўская праводзіць навуковыя эксперыменты на МКС. Іх вынікі стануць важкім крокам на шляху развіцця беларускай навукі. Падрабязнасці агучылі ў эфіры тэлеканала "Беларусь 1", паведамляе БЕЛТА.

Праграма была распрацавана ў акадэміях навук Беларусі і Расіі сумесна з "Раскосмасам". Яна прадугледжвае сем мэтавых работ, уключаючы пяць навукова-даследчых і два адукацыйныя праекты. Напрыклад, на борце МКС будуць даследаваны прабіётыкі. Не выключана, што ў далейшым яны будуць выкарыстаны ў стварэнні прадуктаў харчавання для касманаўтаў.

Для гэтага вучоныя Інстытута мяса-малочнай прамысловасці Нацыянальнай акадэміі навук распрацавалі спецыяльныя камбінацыі мікраарганізмаў, падабралі малочныя асновы і вызначылі аптымальнае пажыўнае асяроддзе, у якім гэтыя бактэрыі могуць развівацца ва ўмовах космасу. У сваю чаргу Марыне Васілеўскай трэба будзе выканаць заданне па культываванні і захоўванні ўзораў малочнакіслых і біфідабактэрый. Касманаўт таксама атрымае на арбіце кісламалочныя прадукты з комплексам прабіётыкаў.

Паводле слоў загадчыцы аддзела Інстытута мяса-малочнай прамысловасці НАН Беларусі Наталлі Жабанос, каля 6-7 месяцаў спатрэбілася на выраб узораў, якія адпраўлены на МКС з экіпажам. Усяго ў даследаваннях будуць удзельнічаць 16 штамаў мікраарганізмаў і біфідабактэрый розных відаў, а таксама лактабактэрый розных відаў.

Загадчыца лабараторыі Інстытута мяса-малочнай прамысловасці Алена Бірук дадала, што з выкарыстаннем культуры прабіётыкаў быў распрацаваны шэраг кісламалочных прадуктаў. Праведзена клінічная апрабацыя гэтых прадуктаў. Даказана эфектыўнасць кісламалочных прадуктаў з прабіётыкамі для нармалізацыі мікрафлоры страўнікава-кішачнага тракту чалавека. "Плануем, што гэты кісламалочны прадукт, які мы атрымаем ва ўмовах МКС, і ў далейшым даследуем, будзе першай прыступкай да таго, каб у далейшым ствараць кісламалочныя прадукты на борце МКС і выкарыстоўваць іх у харчаванні людзей, якія працяглы час знаходзяцца ва ўмовах мікрагравітацыі", - сказала яна.

Эксперымент на арбіце пакажа, наколькі камфорта штамы прабіётыкаў адчуваюць сябе ва ўмовах бязважкасці. Таксама будуць устаноўлены асаблівасці кісламалочных прадуктаў, атрыманых у час касмічнага палёту.-0-
Міжнародная касмічная станцыя
Падпісвайцеся на нас у
Twitter
Топ-навіны
Свежыя навіны Беларусі