Фота з архіва
1 снежня, Мінск /Кар. БЕЛТА/. Снежань у Беларусі аб'яўлены месяцам гастранамічнага турызму, паведамілі БЕЛТА ў Нацыянальным агенцтве па турызме.
"Беларуская кухня - скарбніца смакаў і традыцый. Гастранамічны турызм даўно стаў візітнай карткай Беларусі. Госці дзесяцігоддзямі адзначаюць гасціннасць, смачную кухню і чысціню ў краіне. Мы ганарымся сваёй кухняй, натуральнасцю прадуктаў, традыцыямі прыгатавання, разнастайнасцю гастрападзей. У снежні мы зробім гастраэкскурс і пагаворым аб тым, што, як і дзе ядуць у Беларусі, успомнім гісторыю, традыцыі, раскажам, дзе пакарміць гасцей, пакажам кулінарныя майстар-класы, параўнаем сусветныя тэндэнцыі з развіццём гастратурызму ў Беларусі", - адзначылі ў агенцтве.
Беларусь цікава як традыцыйнай, так і сучаснай кухняй. "Адкрыйце для сябе дранікі хрумсткія і апетытныя, паспрабуйце верашчаку духмяную і сытную, атрымайце асалоду ад смаку бабкі салодкай і прыемнай, суцішце голад мачанкай густой і насычанай, паспытайце калдуны і клёцкі. Беларуская кухня багата на стравы з бульбы, мяса і малочных прадуктаў, якія гатуюцца па старадаўніх рэцэптах, якія перадаюцца з пакалення ў пакаленне. Што датычыцца сучаснай кухні, беларускія повары і рэстаратары актыўна эксперыментуюць з традыцыйнымі рэцэптамі, ствараючы новыя цікавыя стравы. У Мінску і іншых буйных гарадах вы знойдзеце мноства сучасных рэстаранаў, дзе можна паспрабаваць беларускую кухню ў новай інтэрпрэтацыі", - абазначылі ў агенцтве.
Акрамя таго, у Беларусі вырабляецца мноства высакаякасных прадуктаў харчавання. Наведванне мясцовых ферм, сыраварань, піваварань і іншых вытворчасцей - выдатны спосаб азнаёміцца з тэхналогіямі і паспрабаваць свежыя прадукты непасрэдна ад вытворцы. Таксама ў розных гарадах Беларусі праходзяць гастранамічныя фестывалі, якія прапануюць шырокі выбар страў і напіткаў, магчымасць азнаёміцца з мясцовымі кулінарнымі традыцыямі і паўдзельнічаць у забаўляльных мерапрыемствах. Яркія гастранамічныя падзеі краіны - фестываль клубніц "Лунінецкія клубніцы" (Лунінецкі раён), "Сырны фестываль" (Гродна), "Бацькава булка" (Свіслач), Gastrofest (Мінск і іншыя гарады), "Вішнёвы фестываль" (Глыбокае).
Беларусь актыўна развівае сетку спецыялізаваных устаноў, дзе традыцыі нацыянальнай кухні прадстаўлены ва ўсёй красе. Таксама Мінск актыўна развівае пляцоўкі street-food, прапануючы гасцям новыя канцэпцыі забаў і сучасную кухню хуткага харчавання.
У Нацыянальным агенцтве па турызме таксама падзяліліся праграмай мерапрыемстваў на месяц. 11-14 снежня пройдзе прэзентацыя фермерскай экапрадукцыі ў рамках правядзення выстаўкі-кірмашу "Чароўны млын" (Мінск). 12-14 снежня плануецца прэзентацыя гастранамічнага патэнцыялу Беларусі ў рамках Міжнароднай турыстычнай выстаўкі-форуму "Інтурмаркет. Зіма" (Санкт-Пецярбург).
20 снежня адбудзецца ўзнагароджанне пераможцаў рэспубліканскага турыстычнага конкурсу "Пазнай Беларусь - 2025".
На 25 снежня намечана адкрыццё рэзідэнцыі Дзеда Мароза-Траскуна Верхнядзвінскага ў вёсцы Юсціянава Верхнядзвінскага раёна (з вулічнай дэгустацыяй верхнядзвінскіх сыроў і салодкіх калядных пачастункаў).
26-31 снежня - тэатралізаваная праграма "Паці ў хаце" ў этнаграфічнай сядзібе "Вецяра". 26 снежня - майстар-клас па прыгатаванні страў нацыянальнай кухні (аграэкасядзіба "Хутар Мядкоў").
Даведацца больш аб месцах з беларускай кухняй і аграэкасядзібах, дзе можна паспрабаваць аўтэнтычную кухню і рэдкія стравы, якія не гатуюць у рэстаранах, можна на афіцыйным турыстычным партале Беларусі belarus.travel.
Гастратурызм - гэта турыстычнае падарожжа ў мэтах азнаямлення з краінай, рэгіёнам, мясцовасцю праз далучэнне да нацыянальнай гастраноміі, асаблівасцей вытворчасці і прыгатавання нацыянальных страў, іншай харчовай прадукцыі, а таксама дзейнасць па арганізацыі гэтага турыстычнага падарожжа. Ён прадугледжвае наведванне або правядзенне дэгустацый, майстар-класаў, аб'ектаў грамадскага харчавання, гастранамічных мерапрыемстваў (кірмашоў, фестываляў, выставак), у тым ліку з мэтай азнаямлення са стравамі нацыянальнай кухні, наведванне навучальных устаноў, кандытарскіх фабрык, іншых арганізацый з кулінарнай спецыялізацыяй з мэтай азнаямлення з асаблівасцямі вытворчасці і прыгатавання нацыянальных страў, іншай харчовай прадукцыі. А таксама навучанне турыстаў, экскурсантаў прыгатаванню нацыянальных страў, характэрных для адпаведнага рэгіёна, мясцовасці, у тым ліку з выкарыстаннем прадукцыі, вырашчанай у гэтым рэгіёне, мясцовасці, азнаямленне з кулінарнымі асаблівасцямі адпаведнага рэгіёна, мясцовасці шляхам стварэння і развіцця гастранамічных пляцовак, фудкортаў.-0-
"Беларуская кухня - скарбніца смакаў і традыцый. Гастранамічны турызм даўно стаў візітнай карткай Беларусі. Госці дзесяцігоддзямі адзначаюць гасціннасць, смачную кухню і чысціню ў краіне. Мы ганарымся сваёй кухняй, натуральнасцю прадуктаў, традыцыямі прыгатавання, разнастайнасцю гастрападзей. У снежні мы зробім гастраэкскурс і пагаворым аб тым, што, як і дзе ядуць у Беларусі, успомнім гісторыю, традыцыі, раскажам, дзе пакарміць гасцей, пакажам кулінарныя майстар-класы, параўнаем сусветныя тэндэнцыі з развіццём гастратурызму ў Беларусі", - адзначылі ў агенцтве.
Беларусь цікава як традыцыйнай, так і сучаснай кухняй. "Адкрыйце для сябе дранікі хрумсткія і апетытныя, паспрабуйце верашчаку духмяную і сытную, атрымайце асалоду ад смаку бабкі салодкай і прыемнай, суцішце голад мачанкай густой і насычанай, паспытайце калдуны і клёцкі. Беларуская кухня багата на стравы з бульбы, мяса і малочных прадуктаў, якія гатуюцца па старадаўніх рэцэптах, якія перадаюцца з пакалення ў пакаленне. Што датычыцца сучаснай кухні, беларускія повары і рэстаратары актыўна эксперыментуюць з традыцыйнымі рэцэптамі, ствараючы новыя цікавыя стравы. У Мінску і іншых буйных гарадах вы знойдзеце мноства сучасных рэстаранаў, дзе можна паспрабаваць беларускую кухню ў новай інтэрпрэтацыі", - абазначылі ў агенцтве.
Акрамя таго, у Беларусі вырабляецца мноства высакаякасных прадуктаў харчавання. Наведванне мясцовых ферм, сыраварань, піваварань і іншых вытворчасцей - выдатны спосаб азнаёміцца з тэхналогіямі і паспрабаваць свежыя прадукты непасрэдна ад вытворцы. Таксама ў розных гарадах Беларусі праходзяць гастранамічныя фестывалі, якія прапануюць шырокі выбар страў і напіткаў, магчымасць азнаёміцца з мясцовымі кулінарнымі традыцыямі і паўдзельнічаць у забаўляльных мерапрыемствах. Яркія гастранамічныя падзеі краіны - фестываль клубніц "Лунінецкія клубніцы" (Лунінецкі раён), "Сырны фестываль" (Гродна), "Бацькава булка" (Свіслач), Gastrofest (Мінск і іншыя гарады), "Вішнёвы фестываль" (Глыбокае).
Беларусь актыўна развівае сетку спецыялізаваных устаноў, дзе традыцыі нацыянальнай кухні прадстаўлены ва ўсёй красе. Таксама Мінск актыўна развівае пляцоўкі street-food, прапануючы гасцям новыя канцэпцыі забаў і сучасную кухню хуткага харчавання.
У Нацыянальным агенцтве па турызме таксама падзяліліся праграмай мерапрыемстваў на месяц. 11-14 снежня пройдзе прэзентацыя фермерскай экапрадукцыі ў рамках правядзення выстаўкі-кірмашу "Чароўны млын" (Мінск). 12-14 снежня плануецца прэзентацыя гастранамічнага патэнцыялу Беларусі ў рамках Міжнароднай турыстычнай выстаўкі-форуму "Інтурмаркет. Зіма" (Санкт-Пецярбург).
20 снежня адбудзецца ўзнагароджанне пераможцаў рэспубліканскага турыстычнага конкурсу "Пазнай Беларусь - 2025".
На 25 снежня намечана адкрыццё рэзідэнцыі Дзеда Мароза-Траскуна Верхнядзвінскага ў вёсцы Юсціянава Верхнядзвінскага раёна (з вулічнай дэгустацыяй верхнядзвінскіх сыроў і салодкіх калядных пачастункаў).
26-31 снежня - тэатралізаваная праграма "Паці ў хаце" ў этнаграфічнай сядзібе "Вецяра". 26 снежня - майстар-клас па прыгатаванні страў нацыянальнай кухні (аграэкасядзіба "Хутар Мядкоў").
Даведацца больш аб месцах з беларускай кухняй і аграэкасядзібах, дзе можна паспрабаваць аўтэнтычную кухню і рэдкія стравы, якія не гатуюць у рэстаранах, можна на афіцыйным турыстычным партале Беларусі belarus.travel.
Гастратурызм - гэта турыстычнае падарожжа ў мэтах азнаямлення з краінай, рэгіёнам, мясцовасцю праз далучэнне да нацыянальнай гастраноміі, асаблівасцей вытворчасці і прыгатавання нацыянальных страў, іншай харчовай прадукцыі, а таксама дзейнасць па арганізацыі гэтага турыстычнага падарожжа. Ён прадугледжвае наведванне або правядзенне дэгустацый, майстар-класаў, аб'ектаў грамадскага харчавання, гастранамічных мерапрыемстваў (кірмашоў, фестываляў, выставак), у тым ліку з мэтай азнаямлення са стравамі нацыянальнай кухні, наведванне навучальных устаноў, кандытарскіх фабрык, іншых арганізацый з кулінарнай спецыялізацыяй з мэтай азнаямлення з асаблівасцямі вытворчасці і прыгатавання нацыянальных страў, іншай харчовай прадукцыі. А таксама навучанне турыстаў, экскурсантаў прыгатаванню нацыянальных страў, характэрных для адпаведнага рэгіёна, мясцовасці, у тым ліку з выкарыстаннем прадукцыі, вырашчанай у гэтым рэгіёне, мясцовасці, азнаямленне з кулінарнымі асаблівасцямі адпаведнага рэгіёна, мясцовасці шляхам стварэння і развіцця гастранамічных пляцовак, фудкортаў.-0-
