Фота з архіва
Навіны сюжэта
"Праект "Краіна гаворыць""
31 снежня, Мінск /Кар. БЕЛТА/. Старшыня камітэта эканомікі Гродзенскага аблвыканкама Аляксандр Камендант у праекце БЕЛТА "Краіна гаворыць" расказаў, колькі сыроў і каўбас вырабілі ў Гродзенскай вобласці з пачатку года.
Моцная харчовая перапрацоўка - фішка Гродзенскай вобласці. "43 працэнты ў аб'ёмах прамысловай вытворчасці вобласці займае вытворчасць прадуктаў харчавання. Усё пачынаецца з сельскай гаспадаркі - гэта 10-11 працэнтаў удзельнай вагі у ВРП, каля 13-14 працэнтаў сельскагаспадарчых зямель па краіне і 18 працэнтаў у вытворчасці сельскагаспадарчай прадукцыі па краіне. Мы сёння вырабляем даволі шмат, і ўсё гэта ідзе на нашы прадпрыемствы мяса-малочнай галіны", - адзначыў Аляксандр Камендант.
За 10 месяцаў гэтага года па каўбасных вырабах тэмп росту склаў 103 працэнты да аналагічнага перыяду мінулага года, паведаміў ён. "У тонах гэта 64 тыс. Расце і экспарт. Калі мы гаворым пра натуральнамалочную прадукцыю, то там тэмп росту будзе 107,6 працэнта. Гэта 189 тыс. т у малацэ. Калі мы гаворым пра асноўны наш тавар - сыры, то прырост вытворчасці склаў 5,9 працэнта. У нас ёсць сыр "Прэзідэнцкі" - гэта экспартная пазіцыя, ён нятанны. Гэта група пармезан, 12 месяцаў выспявання, ну і добры тавар танным быць не можа", - прывёў прыклад ён.
У Маскве на ВДНГ кожная вобласць спрабавала здзівіць гасцей экспазіцыі ў дні рэгіёнаў Рэспублікі Беларусь. "Вельмі было цікава назіраць, калі прыходзілі менавіта за ўжо знаёмымі сырамі, за знаёмай прадукцыяй, прадукцыяй Гродзенскага мясакамбіната. За гэтай прадукцыяй хаваюцца гэтыя лічбы, а за лічбамі - праца людзей, - падкрэсліў Аляксандр Камендант. - У беларусаў ёсць такі стэрэатып, што ў каўбасе вельмі шмат там нейкіх "ешак", але ўсе памятаюць яшчэ, напэўна, з даўніх савецкіх часоў, якая была самая натуральная сыравяленая каўбаса? Маскоўская. Яна да гэтага часу вырабляецца па савецкіх стандартах. Асабіста правяраў. Калі еду ў камандзіроўкі замежныя, першы тавар, які ёсць у мяне з сабой, - гэта каўбаса "Маскоўская".
Здзіўлялі беларускай каўбасой нават кітайцаў. "Яны не ядуць яе ў штодзённым жыцці гэтак жа, як і сыр, але, тым не менш, яны яе каштуюць, і яна ім падабаецца. Але яны не гатовы хутка на яе пераходзіць. Усё ж такі рынак азіяцкі мае свае асаблівасці. Яны не п'юць так шмат малака, як мы, але мы таксама знаёмім іх са смятанай", - дадаў ён.-0-
*Праект створаны за кошт сродкаў мэтавага збору на вытворчасць нацыянальнага кантэнту.
Моцная харчовая перапрацоўка - фішка Гродзенскай вобласці. "43 працэнты ў аб'ёмах прамысловай вытворчасці вобласці займае вытворчасць прадуктаў харчавання. Усё пачынаецца з сельскай гаспадаркі - гэта 10-11 працэнтаў удзельнай вагі у ВРП, каля 13-14 працэнтаў сельскагаспадарчых зямель па краіне і 18 працэнтаў у вытворчасці сельскагаспадарчай прадукцыі па краіне. Мы сёння вырабляем даволі шмат, і ўсё гэта ідзе на нашы прадпрыемствы мяса-малочнай галіны", - адзначыў Аляксандр Камендант.
За 10 месяцаў гэтага года па каўбасных вырабах тэмп росту склаў 103 працэнты да аналагічнага перыяду мінулага года, паведаміў ён. "У тонах гэта 64 тыс. Расце і экспарт. Калі мы гаворым пра натуральнамалочную прадукцыю, то там тэмп росту будзе 107,6 працэнта. Гэта 189 тыс. т у малацэ. Калі мы гаворым пра асноўны наш тавар - сыры, то прырост вытворчасці склаў 5,9 працэнта. У нас ёсць сыр "Прэзідэнцкі" - гэта экспартная пазіцыя, ён нятанны. Гэта група пармезан, 12 месяцаў выспявання, ну і добры тавар танным быць не можа", - прывёў прыклад ён.
У Маскве на ВДНГ кожная вобласць спрабавала здзівіць гасцей экспазіцыі ў дні рэгіёнаў Рэспублікі Беларусь. "Вельмі было цікава назіраць, калі прыходзілі менавіта за ўжо знаёмымі сырамі, за знаёмай прадукцыяй, прадукцыяй Гродзенскага мясакамбіната. За гэтай прадукцыяй хаваюцца гэтыя лічбы, а за лічбамі - праца людзей, - падкрэсліў Аляксандр Камендант. - У беларусаў ёсць такі стэрэатып, што ў каўбасе вельмі шмат там нейкіх "ешак", але ўсе памятаюць яшчэ, напэўна, з даўніх савецкіх часоў, якая была самая натуральная сыравяленая каўбаса? Маскоўская. Яна да гэтага часу вырабляецца па савецкіх стандартах. Асабіста правяраў. Калі еду ў камандзіроўкі замежныя, першы тавар, які ёсць у мяне з сабой, - гэта каўбаса "Маскоўская".
Здзіўлялі беларускай каўбасой нават кітайцаў. "Яны не ядуць яе ў штодзённым жыцці гэтак жа, як і сыр, але, тым не менш, яны яе каштуюць, і яна ім падабаецца. Але яны не гатовы хутка на яе пераходзіць. Усё ж такі рынак азіяцкі мае свае асаблівасці. Яны не п'юць так шмат малака, як мы, але мы таксама знаёмім іх са смятанай", - дадаў ён.-0-
*Праект створаны за кошт сродкаў мэтавага збору на вытворчасць нацыянальнага кантэнту.