Сцяг Чацвер, 2 студзеня 2025
Усе навіны
Усе навіны
Грамадства
30 снежня 2024, 15:57

Як зрабіць навагодні стол бяспечным для дзіцяці, расказала дыетолаг
 

Фота Pexels
Фота Pexels
30 снежня, Мінск /Кар. БЕЛТА/. Як зрабіць навагодні стол бяспечным для дзіцяці, журналістам расказала загадчыца аддзела медыцынскай рэабілітацыі РНПЦ дзіцячай анкалогіі, гематалогіі і імуналогіі, урач-дыетолаг Ульяна Шэлег, перадае карэспандэнт БЕЛТА.

Ульяна Шэлег адзначыла, што часта пасля навагодніх свят маленькія дзеці трапляюць у інфекцыйныя бальніцы з харчовымі атручэннямі. Таму да пытання сервіроўкі стала трэба ставіцца асабліва ўважліва. "Існуе цудоўнае правіла двухгадзіннай сервіроўкі стала. Калі стравы знаходзяцца на стале больш за дзве гадзіны пры тэмпературы вышэй за 6 градусаў, іх неабходна прымаць або прадумваць, як яны будуць захоўвацца. Калі стравы павінны быць ахалоджанымі, для гэтага ёсць спецыяльныя холадаэлементы. Калі ж яны павінны заставацца цёплымі, можна выкарыстоўваць спецыяльныя канфоркі", - расказала яна.

Дыетолаг растлумачыла, што гэта важна, таму што існуе пэўны тэмпературны дыяпазон, пры якім бактэрыі пачынаюць актыўна размнажацца, павялічваючы рызыку развіцця кішэчных інфекцый менавіта ў маленькіх дзяцей. "Гэта датычыцца дзяцей да 5 гадоў, у якіх імунная сістэма яшчэ не функцыянуе гэтак жа, як у дарослых. У групу рызыкі таксама ўваходзяць пажылыя людзі, цяжарныя жанчыны і пацыенты пасля трансплантацыі органаў і тканак, якія праходзяць хіміятэрапію або прамянёвую тэрапію", - адзначыла Ульяна Шэлег.

Яна таксама звярнула ўвагу на прадукты, якія не рэкамендуецца даваць дзецям да 5 гадоў. "Да такіх прадуктаў адносяцца ікра, слабасалёная рыба, вэнджаныя вырабы, сырыя і паўсырыя яйкі. Калі нехта гатуе маянэз на аснове дамашніх яек, ён таксама не рэкамендаваны маленькім дзецям. Не трэба даваць і прадукты з бялковым крэмам", - растлумачыла дыетолаг. Яна падкрэсліла важнасць мыцця ўсіх фруктаў і агародніны, нават тых, што маюць лупіну, напрыклад бананаў, мандарынаў і апельсінаў.

Важным момантам з'яўляецца і прыгатаванне ежы. Неабходна памятаць аб базавым правіле мыць рукі і выкарыстоўваць розныя апрацоўчыя дошкі для сырога мяса, сырнай нарэзкі, мясной нарэзкі, агародніны і фруктаў. "Калі за сталом знаходзяцца маленькія дзеці да 4-5 гадоў, прадумайце бяспечную нарэзку і падачу страў. Напрыклад, вінаградзіны або памідоры чэры могуць павялічыць рызыку падавіцца. Таму іх трэба разрэзаць на палавінкі або чацвярцінкі", - адзначыла Ульяна Шэлег.

Дыетолаг таксама звярнула ўвагу на абрус: ён не павінен быць вельмі доўгім, каб дзеці, бегаючы, не змаглі выпадкова пацягнуць яго край. "На жаль, такія выпадкі здараюцца і могуць выклікаць траўмы. Таму і гарачыя стравы павінны знаходзіцца ў цэнтры стала, каб маленькае дзіця выпадкова не дакранулася да іх і не атрымала апёк", - дадала яна.

Ульяна Шэлег падкрэсліла, што не трэба пакідаць на стале астаткі алкаголю. Загуляўшыся, дзеці могуць не заўважыць, што і адкуль яны п'юць, што можа прывесці да алкагольнага атручэння.-0-
Падпісвайцеся на нас у
X
Топ-навіны
Свежыя навіны Беларусі