Фота з архіва
6 жніўня, Мінск /Кар. БЕЛТА/. Белкаапсаюз прадаўжае закупку агародніны, фруктаў, ягад і грыбоў. Якую сельгаспрадукцыю і па якіх цэнах прымаюць у насельніцтва, расказаў карэспандэнту БЕЛТА начальнік упраўлення нарыхтовак і знешнеэканамічнай дзейнасці Белкаапсаюза Аляксей Сіроцін.
Актыўна вядзецца нарыхтоўка бульбы, капусты, буракоў, морквы, цыбулі, агуркоў, таматаў, кабачкоў, баклажанаў, перцу, часнаку, буякоў, маліны, костачкавых (сліва, алыча), дзікарослай прадукцыі (грыбы, чарніцы). Для вядзення закупак сельскагаспадарчай прадукцыі і сыравіны ў сістэме спажывецкай кааперацыі задзейнічаны больш за 770 прыёманарыхтоўчых пунктаў, арганізавана работа звыш 780 нарыхтоўшчыкаў. У сезон масавых нарыхтовак да работы прыцягваюцца пазаштатныя нарыхтоўшчыкі. Прыкладна ў 3 тыс. магазінаў, размешчаных у сельскай мясцовасці, а таксама ў аўтамагазінах ёсць інфармацыя аб кантактных нумарах аддзелаў нарыхтовак раённай нарыхтоўчай арганізацыі альбо нарыхтоўшчыка.
Па стане на 4 жніўня Белкаапсаюз закупіў 6,9 тыс. т бульбы, у тым ліку ў насельніцтва - 4,4 тыс., агуркоў - 2,9 тыс. т (у насельніцтва - 2 тыс. т), капусты - 4,1 тыс. т (у насельніцтва - 3,4 тыс. т), таматаў - 1,5 тыс. т (у насельніцтва - 1 тыс. т), клубніц - 345 т (у тым ліку таварных - 62 т), парэчак - 105 т, буякоў - 14 т, костачкавых - 29 т і грыбоў - 16,3 т.
Аляксей Сіроцін адзначыў, што ў бягучым годзе ў рэспубліцы адзначаліся недабор ападкаў у зімовы перыяд, ранняя вегетацыя пладова-ягадных культур, звязаная з сярэдняй тэмпературай паветра вышэйшай за норму ў сакавіку. Сустракаліся перыяды з анамальна цёплым і анамальна халодным надвор'ем у красавіку - маі, позневясеннія замаразкі, лішак ападкаў у другой і трэцяй дэкадах мая. "Умовы надвор'я прывялі да стрэсавага стану шматгадовых насаджэнняў і дзікарослых культур, а таксама іх пашкоджання. У выніку па рэспубліцы назіраецца зніжэнне вытворчасці пладоў і ягад - культурных і дзікарослых", - адзначыў спецыяліст.
Так, паводле інфармацыі Інстытута эксперыментальнай батанікі НАН Беларусі, прагнозныя паказчыкі плоданашэння чарніц ацэньваюцца на 1-2 балы па пяцібальнай шкале.
Паводле слоў Аляксея Сіроціна, закупленая ў насельніцтва сельскагаспадарчая прадукцыя ў гэтым годзе ў асноўным накіроўваецца для рэалізацыі ў свежым выглядзе праз уласную гандлёвую сетку, а таксама ў аб'екты грамадскага харчавання і прамысловыя прадпрыемствы спажыўкааперацыі.
Для самастойнай рэалізацыі ўраджаю насельніцтву і сельгасвытворцам прадастаўляецца больш за 6,2 тыс. месцаў на 107 падведамных рынках сістэмы. Закупачныя цэны ўстанаўліваюцца зыходзячы з кан'юнктуры рынку, якасці прадукцыі, сорту, памеру, цяперашняй ураджайнасці, рынкаў збыту, далейшых напрамкаў выкарыстання і іншых фактараў. Закупачныя цэны могуць мяняцца некалькі разоў на дзень у той ці іншы бок, напрыклад на ягады, агуркі.
Паводле аператыўных даных, закупачныя цэны склаліся за 1 кг на ўзроўні: бульба - Br1-1,7, агуркі - Br1,7-2,5, таматы - Br2,5-4,5, капуста - Br0,7-1, буракі - Br1,2-1,8, морква - Br1,2-1,7, цыбуля рэпчатая - Br1,2-1,8, часнок - Br6-8, чарніцы - Br7-12, чорныя парэчкі - Br5-8, буякі культывуемыя - Br10-12, маліна - Br6,5-7, лісічкі - Br3-6,5.
Па выніках года нарыхтоўчыя арганізацыі спажывецкай кааперацыі плануюць закупіць больш за 12 тыс. т бульбы, па 30 тыс. т яблыкаў і агародніны (з іх 3,5 тыс. т агуркоў і 2,8 тыс. т таматаў).-0-
Актыўна вядзецца нарыхтоўка бульбы, капусты, буракоў, морквы, цыбулі, агуркоў, таматаў, кабачкоў, баклажанаў, перцу, часнаку, буякоў, маліны, костачкавых (сліва, алыча), дзікарослай прадукцыі (грыбы, чарніцы). Для вядзення закупак сельскагаспадарчай прадукцыі і сыравіны ў сістэме спажывецкай кааперацыі задзейнічаны больш за 770 прыёманарыхтоўчых пунктаў, арганізавана работа звыш 780 нарыхтоўшчыкаў. У сезон масавых нарыхтовак да работы прыцягваюцца пазаштатныя нарыхтоўшчыкі. Прыкладна ў 3 тыс. магазінаў, размешчаных у сельскай мясцовасці, а таксама ў аўтамагазінах ёсць інфармацыя аб кантактных нумарах аддзелаў нарыхтовак раённай нарыхтоўчай арганізацыі альбо нарыхтоўшчыка.
Па стане на 4 жніўня Белкаапсаюз закупіў 6,9 тыс. т бульбы, у тым ліку ў насельніцтва - 4,4 тыс., агуркоў - 2,9 тыс. т (у насельніцтва - 2 тыс. т), капусты - 4,1 тыс. т (у насельніцтва - 3,4 тыс. т), таматаў - 1,5 тыс. т (у насельніцтва - 1 тыс. т), клубніц - 345 т (у тым ліку таварных - 62 т), парэчак - 105 т, буякоў - 14 т, костачкавых - 29 т і грыбоў - 16,3 т.
Аляксей Сіроцін адзначыў, што ў бягучым годзе ў рэспубліцы адзначаліся недабор ападкаў у зімовы перыяд, ранняя вегетацыя пладова-ягадных культур, звязаная з сярэдняй тэмпературай паветра вышэйшай за норму ў сакавіку. Сустракаліся перыяды з анамальна цёплым і анамальна халодным надвор'ем у красавіку - маі, позневясеннія замаразкі, лішак ападкаў у другой і трэцяй дэкадах мая. "Умовы надвор'я прывялі да стрэсавага стану шматгадовых насаджэнняў і дзікарослых культур, а таксама іх пашкоджання. У выніку па рэспубліцы назіраецца зніжэнне вытворчасці пладоў і ягад - культурных і дзікарослых", - адзначыў спецыяліст.
Так, паводле інфармацыі Інстытута эксперыментальнай батанікі НАН Беларусі, прагнозныя паказчыкі плоданашэння чарніц ацэньваюцца на 1-2 балы па пяцібальнай шкале.
Паводле слоў Аляксея Сіроціна, закупленая ў насельніцтва сельскагаспадарчая прадукцыя ў гэтым годзе ў асноўным накіроўваецца для рэалізацыі ў свежым выглядзе праз уласную гандлёвую сетку, а таксама ў аб'екты грамадскага харчавання і прамысловыя прадпрыемствы спажыўкааперацыі.
Для самастойнай рэалізацыі ўраджаю насельніцтву і сельгасвытворцам прадастаўляецца больш за 6,2 тыс. месцаў на 107 падведамных рынках сістэмы. Закупачныя цэны ўстанаўліваюцца зыходзячы з кан'юнктуры рынку, якасці прадукцыі, сорту, памеру, цяперашняй ураджайнасці, рынкаў збыту, далейшых напрамкаў выкарыстання і іншых фактараў. Закупачныя цэны могуць мяняцца некалькі разоў на дзень у той ці іншы бок, напрыклад на ягады, агуркі.
Паводле аператыўных даных, закупачныя цэны склаліся за 1 кг на ўзроўні: бульба - Br1-1,7, агуркі - Br1,7-2,5, таматы - Br2,5-4,5, капуста - Br0,7-1, буракі - Br1,2-1,8, морква - Br1,2-1,7, цыбуля рэпчатая - Br1,2-1,8, часнок - Br6-8, чарніцы - Br7-12, чорныя парэчкі - Br5-8, буякі культывуемыя - Br10-12, маліна - Br6,5-7, лісічкі - Br3-6,5.
Па выніках года нарыхтоўчыя арганізацыі спажывецкай кааперацыі плануюць закупіць больш за 12 тыс. т бульбы, па 30 тыс. т яблыкаў і агародніны (з іх 3,5 тыс. т агуркоў і 2,8 тыс. т таматаў).-0-
