Сцяг Серада, 10 снежня 2025
Усе навіны
Усе навіны
Грамадства
10 снежня 2025, 15:57

Сушкі, якія здзівілі Лукашэнку: як на мінскім заводзе захоўваюць смак эпохі

Чым толькі не частуюць беларусаў на выбарчых участках у час выбараў. Знаёміцца з асартыментам буфетаў пасля галасавання і Аляксандр Лукашэнка. Часам гэта суправаджаецца невялікай дэгустацыяй, і вось у лютым 2024 года арганізатары трапілі ў дзясятку. Кіраўнік дзяржавы пакаштаваў сталічных сушак і быў вельмі здзіўлены: гэта дэпутаты змяняюць адзін аднаго, а смак гэтага ласунку застаўся такім жа, як і дзясяткі гадоў таму. Сушкі, якімі пачаставалі Прэзідэнта, робяць на хлебазаводзе "Аўтамат", і ў новым выпуску YouTube-праекта БЕЛТА "Па факце: спецыяльны рэпартаж" мы пабываем на гэтым прадпрыемстве і даведаемся аб яго галоўных сакрэтах.

Мінскі "Аўтамат" быў пабудаваны яшчэ ў даваенныя гады і стаў адным з першых поўнасцю аўтаматызаваных хлебазаводаў у Савецкім Саюзе. А ў межах беларускай рэспублікі гэта было самае механізаванае прадпрыемства ў хлебапякарнай галіне. У 1960-1970-я гады на заводзе - упершыню ў Беларусі - уводзіцца ў дзеянне комплексна-механізаваная лінія па вытворчасці сушак. Традыцыям якасці - вось ужо больш як паўстагоддзя.

"Ооо, роднае! - здзівіўся Аляксандр Лукашэнка, калі на выбарчым участку яму прапанавалі пакаштаваць мінскія сушкі. - Калі быў дэпутатам, еду дадому (магазін быў на выездзе) - заўсёды прадавалі сушкі. Ведаеце, такія, як кулямётная стужка. Я закупляў дзецям сушкі. Але яны ўжо, напэўна, не такія, так? Якраз такія!"

Як вырабляюць сушкі

І вось, мы на хлебазаводзе. Цестамясільнае аддзяленне. Тут можна назіраць ключавы этап у вытворчасці сушак - замешванне. Рэцэпт просты: мука, вада, дрожджы, раслінныя тлушчы, сухое абястлушчанае малако. Вось практычна і ўсё, што трэба для сушак. Для прыгатавання прымяняюць тэхналогію, якая прадугледжвае папярэдняе прыгатаванне рошчыны. Але што яна сабой уяўляе?

"Рошчыну мы рыхтуем з мукі, вады, дражджэй. Адпаведна калі яна прыгатавалася, стала аднароднай, яна ідзе на працэс браджэння. У працэсе браджэння ў нас фарміруюцца смакаараматычныя рэчывы, якія ў далейшым і ўплываюць на гатовы прадукт. Калі рошчына выбрадзіла каля пяці гадзін, гатуецца цеста", - падзялілася тонкасцямі вытворчага працэсу інжынер-тэхнолаг булачна-абараначнай вытворчасці хлебазавода "Аўтамат" Наталля Рудакова.

На этапе прыгатавання цеста для сушак важна захаваць пэўныя тэхналагічныя нюансы. Напрыклад, цеста не павінна адразу адпраўляцца ў работу: яму спачатку трэба даць паляжаць і адпачыць прыкладна пяць мінут (напэўна, у большасці з нас так пачынаецца кожны рабочы дзень), а потым - націрка.

"У працэсе націркі цеста становіцца больш пластычным, яно ўшчыльняецца і становіцца больш аднародным, што садзейнічае далейшай аблегчанай фармоўцы абараначных вырабаў", - расказала Наталля Рудакова.

Потым цеста паступае ў фармовачную машыну. У ёй стаяць спецыяльныя качалкі і нажы, якія надаюць вырабу патрэбную форму. Спецыялісты кантралююць вагу цеставых загатовак і адлегласць паміж імі. Пасля гэтага будучыя сушкі пападаюць на расстоечнае палатно.

"Тут сушка набывае патрэбную форму, павялічваецца ў аб'ёме. А потым - зона апаркі. Пасля расстойкі сушка паступае на апарку, дзе апрацоўваецца ціскам 20 мегапаскаль. Апарка - гэта стадыя, дзе сушка атрымлівае глянцавую, бліскучую паверхню, замацаваную форму за кошт пары нізкага ціску", - растлумачыла начальнік абараначнага ўчастка хлебазавода "Аўтамат" Кацярына Міснік.

Па канвееры сушкі паступаюць у печ, ды не ў простую: у ёй некалькі аддзяленняў з рознай тэмпературай. У першай зоне тэмпература 200 градусаў, у другой - ужо 240, а ў трэцяй крыху ніжэйшая - 230. Такія перапады "надвор'я" дапамагаюць надаць сушкам патрэбную форму, забяспечыць іх крохкасць і прывабнае адценне. У выніку атрымліваецца ідэальна прыгатаваная прадукцыя.

Якімі бываюць сушкі і чаму яны такія крохкія

На заводзе "Аўтамат" вырабляюць тры віды сушак: маленькія, тонкія, класічныя. Выпускаюць тут ад паўтары да шасці тон за суткі - у залежнасці ад асартыменту.

"Падарожжа" цеста ад фармовачнай машыны да ўпакоўкі гатовай прадукцыі займае 40-45 мінут. Пры гэтым у працэсе выпечкі вільгаць выходзіць. За кошт гэтага сушка набывае крохкасць, і гэта вельмі важны момант.

"Мы бяром сушку, разломліваем яе - калі яна ламаецца на чатыры часткі, значыць, сушка вельмі добрай, стабільнай якасці", - звярнула ўвагу Кацярына Міснік.

У вытворча-тэхналагічнай лабараторыі правяраюць якасць як паўфабрыкатаў (напрыклад, кіслотнасць і вільготнасць), так і гатовай прадукцыі.

"Гэта арганалептычныя паказчыкі, такія як колер, смак, хруст. Фізіка-хімічныя паказчыкі. Колькасць цукру, тлушчу, вільготнасць. І таксама ў абавязковым парадку ўся наша прадукцыя праходзіць кантроль у акрэдытаванай лабараторыі на паказчыкі бяспекі", - расказала начальнік вытворча-тэхналагічнай лабараторыі хлебазавода "Аўтамат" Таццяна Богуш.

Спецыфічная характарыстыка якасці сушкі - набухальнасць. Гэта, паводле слоў спецыялістаў, важна для правільнага засваення прадукту арганізмам.

"Гэта паказчык, за які час сушка поўнасцю можа прыняць мяккую кансістэнцыю. Звычайна паказчык набухальнасці ў межах дзвюх мінут", - дадала Таццяна Богуш.

Чаму сушкі такія папулярныя

Нягледзячы на ​​разнастайнасць сучасных дэсертаў, сушкі застаюцца папулярным ласункам. Іх цэняць за класічны смак, натуральнасць, працяглы тэрмін захоўвання. Для многіх гэта альтэрнатыва кандытарскім вырабам з высокай колькасцю цукру і штучных дабавак.

"На сённяшні дзень гэта таксама папулярны прадукт. Мы ў месяц выпускаем больш за 50 тон гэтых вырабаў. Для кожнага пакупніка, кожнага спажыўца. У нас распрацавана каля 40 відаў сушак. Ёсць салёныя, салодкія, з гастранамічнымі смакамі. Цяпер распрацоўваецца новы від", - заінтрыгаваў дырэктар хлебазавода "Аўтамат" Дзяніс Турок.

Прастата і культурныя традыцыі, тэхналогіі і высокая рэпутацыя - вось чаму беларускія ласункі запатрабаваны на рынку. Пакупнік галасуе рублём, прычым не толькі беларускім.

"Наша прадукцыя экспартуецца ў многія краіны СНД. Гэта пацвярджае высокі ўзровень яе якасці. Адзін з асноўных спажыўцоў нашай сушкі - Расійская Федэрацыя. Таксама мы экспартуем ва Узбекістан, Грузію, Казахстан. Гэта асноўныя спажыўцы. Але і заваёўваем паступова астатні свет", - адзначыў кіраўнік прадпрыемства.

Людзі часта гавораць: раней было лепш, смачней, карысней. Але рэцэпт правільных сушак у Беларусі не мяняецца. Яны застаюцца "тымі самымі", з дзяцінства. І сапраўды, нешта модна, а нешта - вечна.-0-

Скрыншоты відэа 
Падпісвайцеся на нас у
X
Топ-навіны
Свежыя навіны Беларусі