12 лістапада, Мінск /Кар. БЕЛТА/. На пляцоўцы сталічнага футбольнага манежа адкрываецца грандыёзная Міжнародная спецыялізаваная аптовая выстаўка-кірмаш "Прадэкспа", якая ў бягучым годзе святкуе свой 30-гадовы юбілей. Насычаная праграма форуму, даўно прызнанага галоўнай харчовай падзеяй восені ў нашай краіне, разлічана на чатыры дні - з 12 па 15 лістапада - і аб'яднае 160 удзельнікаў з сямі дзяржаў, перадае карэспандэнт БЕЛТА.
Форум з'яўляецца традыцыйнай пляцоўкай, дзе прэзентуюць сваю прадукцыю буйнейшыя прадпрыемствы харчовай прамысловасці Беларусі і замежжа, уключаючы мяса-малочны напрамак, кандытарскую галіну і многія іншыя флагманы айчыннага харчпрама. У бягучым годзе выстаўка значна прырасла ў маштабах і займае плошчу каля 1,7 тыс. кв.м, што амаль на 30 працэнтаў больш, чым у 2023 годзе.
Значна пашырыўся і спіс удзельнікаў. Арганізатары інфармуюць аб прысутнасці на пляцоўках 160 прадпрыемстваў і арганізацый з сямі краін. Размова ідзе аб прадстаўніках Беларусі, Расіі, В'етнама, Азербайджана, Казахстана, Індыі і Шры-Ланкі. На гэты раз у "Прадэкспа" ўдзельнічаюць 13 расійскіх рэгіёнаў: Белгародская, Бранская, Валагодская, Варонежская, Наўгародская, Омская, Арлоўская, Саратаўская, Тамбоўская і Чэлябінская вобласці, Краснадарскі і Стаўрапольскі край, Ямала-Ненецкая аўтаномная акруга. На дзелавой праграме "Прадэкспа" плануюць прысутнічаць 15 беларускіх рэтэйлераў, а таксама іх калегі з Расіі, Таджыкістана, Кітая.
"Для нас вельмі важна, каб выстаўка прайшла эфектыўна і завяршылася падпісаннем кантрактаў на пастаўку прадукцыі, таму дзелавой праграме "Прадэкспа" ўдзелена асаблівая ўвага. Айчынная харчовая прамысловасць па праву лічыцца флагманскай, брэнды нашых прадпрыемстваў і харчовых тавараў вядомы не толькі на ўнутраным рынку, але і на знешнім контуры. Яны карыстаюцца попытам. У сувязі з гэтым адна з асноўных задач выстаўкі - далейшае пашырэнне прадукцыі беларускага харчапрама", - падкрэсліла начальнік галоўнага ўпраўлення знешнеэканамічнай дзейнасці Міністэрства сельскай гаспадаркі і харчавання Ксенія Мялешка.
Як анансавала раней вядучы спецыяліст сектара інавацыйна-тэхналагічных праектаў дзяржаўнага прадпрыемства "БелЭкспа", кіраўнік праекта "Міжнародная спецыялізаваная аптовая выстаўка-кірмаш PRODEXPO" Вікторыя Мікалюк, у 2024 годзе на пляцоўцы будзе прадстаўлены вельмі шырокі асартымент прадуктаў харчавання: ад базавых паўсядзённых прадуктаў і напіткаў да спецыяльнага здаровага харчавання, гастранамічных далікатэсаў і прадуктовай экзотыкі з-за мяжы. Будуць прэзентаваны мясапрадукты, малочная, хлебапякарная і кандытарская прадукцыя, рыба і іншыя прадукты мора, агародніна, садавіна, зеляніна, спецыяльнае харчаванне, харчовыя інгрэдыенты, сыравіна, дабаўкі.
У асобны блок на выстаўцы бягучага года выдзелілі тэхналагічнае абсталяванне, тару і ўпакоўку для харчовай прамысловасці, гандлёвае абсталяванне. Гэты напрамак прадставяць 17 прадпрыемстваў.
"Нягледзячы на такую шырокую геаграфію краін-удзельніц і ўзмацненне прысутнасці замежных экспанентаў, па-ранейшаму большая частка выстаўкі па колькасці ўдзельнікаў і па занятай плошчы прыпадае на айчынныя прадпрыемствы, - дадала Вікторыя Мікалюк. - На гэты раз свае навінкі-прэм'еры на "Прадэкспа" прэзентуюць 76 беларускіх вытворцаў. Маштабным блокам удзельнічаюць вытворцы з Гродзенскай і Мінскай абласцей, сваю прадукцыю выстаўляюць 13 прадпрыемстваў канцэрна "Белдзяржхарчпрам".
Намеснік начальніка ўпраўлення - начальнік аддзела каардынацыі паставак тавараў на ўнутраны рынак упраўлення каардынацыі паставак тавараў на ўнутраны рынак і знешнегандлёвай дзейнасці канцэрна "Белдзяржхарчпрам" Алена Белановіч растлумачыла: у першую чаргу будуць прэзентаваны навінкі вытворчасці і апошнія тэхналагічныя навацыі. Напрыклад, кандытарская фабрыка "Спартак" прадставіць свежую лінейку прадукцыі без цукру, а "Слодыч" - навінкі жавальных цукерак. Шэраг навінак ад Мінскага маргарынавага завода ўключае тавар, які не мае аналагаў на рынку рэспублікі, - рапсавы алей з праванскімі травамі. Запланаваны дэгустацыі, майстар-класы, конкурсы і продажы прадукцыі фабрык "Камунарка", "Спартак", "Чырвоны Мазыранін" і Гарадзейскага цукровага завода.
У праграму выстаўкі арганізатары таксама ўключылі разнастайныя конкурсы, чэмпіянаты, выстаўку мёду. Даволі відовішчным абяцае быць спаборніцтва ў галіне кандытарскага майстэрства. Для профільных спецыялістаў, якія наведалі ХХХ Міжнародную выстаўку-кірмаш "Прадэкспа-2024", карыснымі стануць семінары па маркетынгу, дзе эксперты падзеляцца лайфхакамі па эфектыўным пашырэнні прадукцыі на замежных рынках збыту. Запланаваны і прэзентацыі, прысвечаныя здароваму харчаванню, а таксама прэзентацыі нацыянальнай кухні - "Смакі Пакістана", "Нацыянальная кухня Індыі", "Сакрэты казахскай кухні".
Асаблівы пункт праграмы юбілейнай выстаўкі-кірмашу IX Міжнародны хлебны салон. Самай відовішчнай яго часткай абяцае стаць конкурс з удзелам кандытараў і кулінараў Беларусі, Казахстана, Расіі, Кітая. Ацэньваць рэзультаты кулінарных паядынкаў будзе міжнароднае журы, у склад якога ўваходзяць сертыфікаваныя суддзі WACS.
Сярод запланаваных конкурсаў кандытарскага майстэрства - "Беларусь касмічная", дзе ўдзельнікам трэба будзе паказаць сваё бачанне космасу; Міжнародны чэмпіянат кандытарскага майстэрства - штогадовы самы значны кандытарскі конкурс краіны, дзе майстры з Беларусі і замежжа дэманструюць свае работы ў 14 намінацыях (святочныя і вясельныя тарты, кампазіцыі з шакаладу, цеста і масцікі, 2D і 3D пернікі, цукровыя кветкі).
На Міжнародным кулінарным кубку, што вызначаецца серыяй відовішчных індывідуальных спаборніцтваў, будзе прысуджана званне "Шэф-повар года" і "Повар года". Арганізатары паведамілі: упершыню адбудзецца захапляючы батл шэфаў і су-шэфаў 4- і 5-зоркавых атэляў з прысуджэннем звання "Гранд-шэф атэля". У планах таксама правядзенне Міжнароднага конкурсу "СмакАрт-2024", які вызначыць лепшую ўпакоўку або этыкетку хлебабулачных і кандытарскіх вырабаў і пераможцаў у намінацыях "Экалагічная ўпакоўка", "Крэатыўная ўпакоўка", "Нацыянальны стыль ва ўпакоўцы".
У 2023 годзе Міжнародную спецыялізаваную аптовую выстаўку-кірмаш "Прадэкспа" наведалі 4090 спецыялістаў, але па даных рэгістрацыі арганізатары бачаць - паказчыкі гэтага года будуць значна вышэйшыя. Да свайго 30-годдзя выстаўка падышла са значнымі вынікамі: з павелічэннем колькасці ўдзельнікаў, з пашыраным асартыментам прадукцыі і больш разнастайнай тэматыкай. "Прадэкспа" была і застаецца галоўнай харчовай падзеяй восені.-0-
Форум з'яўляецца традыцыйнай пляцоўкай, дзе прэзентуюць сваю прадукцыю буйнейшыя прадпрыемствы харчовай прамысловасці Беларусі і замежжа, уключаючы мяса-малочны напрамак, кандытарскую галіну і многія іншыя флагманы айчыннага харчпрама. У бягучым годзе выстаўка значна прырасла ў маштабах і займае плошчу каля 1,7 тыс. кв.м, што амаль на 30 працэнтаў больш, чым у 2023 годзе.
Значна пашырыўся і спіс удзельнікаў. Арганізатары інфармуюць аб прысутнасці на пляцоўках 160 прадпрыемстваў і арганізацый з сямі краін. Размова ідзе аб прадстаўніках Беларусі, Расіі, В'етнама, Азербайджана, Казахстана, Індыі і Шры-Ланкі. На гэты раз у "Прадэкспа" ўдзельнічаюць 13 расійскіх рэгіёнаў: Белгародская, Бранская, Валагодская, Варонежская, Наўгародская, Омская, Арлоўская, Саратаўская, Тамбоўская і Чэлябінская вобласці, Краснадарскі і Стаўрапольскі край, Ямала-Ненецкая аўтаномная акруга. На дзелавой праграме "Прадэкспа" плануюць прысутнічаць 15 беларускіх рэтэйлераў, а таксама іх калегі з Расіі, Таджыкістана, Кітая.
"Для нас вельмі важна, каб выстаўка прайшла эфектыўна і завяршылася падпісаннем кантрактаў на пастаўку прадукцыі, таму дзелавой праграме "Прадэкспа" ўдзелена асаблівая ўвага. Айчынная харчовая прамысловасць па праву лічыцца флагманскай, брэнды нашых прадпрыемстваў і харчовых тавараў вядомы не толькі на ўнутраным рынку, але і на знешнім контуры. Яны карыстаюцца попытам. У сувязі з гэтым адна з асноўных задач выстаўкі - далейшае пашырэнне прадукцыі беларускага харчапрама", - падкрэсліла начальнік галоўнага ўпраўлення знешнеэканамічнай дзейнасці Міністэрства сельскай гаспадаркі і харчавання Ксенія Мялешка.
Як анансавала раней вядучы спецыяліст сектара інавацыйна-тэхналагічных праектаў дзяржаўнага прадпрыемства "БелЭкспа", кіраўнік праекта "Міжнародная спецыялізаваная аптовая выстаўка-кірмаш PRODEXPO" Вікторыя Мікалюк, у 2024 годзе на пляцоўцы будзе прадстаўлены вельмі шырокі асартымент прадуктаў харчавання: ад базавых паўсядзённых прадуктаў і напіткаў да спецыяльнага здаровага харчавання, гастранамічных далікатэсаў і прадуктовай экзотыкі з-за мяжы. Будуць прэзентаваны мясапрадукты, малочная, хлебапякарная і кандытарская прадукцыя, рыба і іншыя прадукты мора, агародніна, садавіна, зеляніна, спецыяльнае харчаванне, харчовыя інгрэдыенты, сыравіна, дабаўкі.
У асобны блок на выстаўцы бягучага года выдзелілі тэхналагічнае абсталяванне, тару і ўпакоўку для харчовай прамысловасці, гандлёвае абсталяванне. Гэты напрамак прадставяць 17 прадпрыемстваў.
"Нягледзячы на такую шырокую геаграфію краін-удзельніц і ўзмацненне прысутнасці замежных экспанентаў, па-ранейшаму большая частка выстаўкі па колькасці ўдзельнікаў і па занятай плошчы прыпадае на айчынныя прадпрыемствы, - дадала Вікторыя Мікалюк. - На гэты раз свае навінкі-прэм'еры на "Прадэкспа" прэзентуюць 76 беларускіх вытворцаў. Маштабным блокам удзельнічаюць вытворцы з Гродзенскай і Мінскай абласцей, сваю прадукцыю выстаўляюць 13 прадпрыемстваў канцэрна "Белдзяржхарчпрам".
Намеснік начальніка ўпраўлення - начальнік аддзела каардынацыі паставак тавараў на ўнутраны рынак упраўлення каардынацыі паставак тавараў на ўнутраны рынак і знешнегандлёвай дзейнасці канцэрна "Белдзяржхарчпрам" Алена Белановіч растлумачыла: у першую чаргу будуць прэзентаваны навінкі вытворчасці і апошнія тэхналагічныя навацыі. Напрыклад, кандытарская фабрыка "Спартак" прадставіць свежую лінейку прадукцыі без цукру, а "Слодыч" - навінкі жавальных цукерак. Шэраг навінак ад Мінскага маргарынавага завода ўключае тавар, які не мае аналагаў на рынку рэспублікі, - рапсавы алей з праванскімі травамі. Запланаваны дэгустацыі, майстар-класы, конкурсы і продажы прадукцыі фабрык "Камунарка", "Спартак", "Чырвоны Мазыранін" і Гарадзейскага цукровага завода.
У праграму выстаўкі арганізатары таксама ўключылі разнастайныя конкурсы, чэмпіянаты, выстаўку мёду. Даволі відовішчным абяцае быць спаборніцтва ў галіне кандытарскага майстэрства. Для профільных спецыялістаў, якія наведалі ХХХ Міжнародную выстаўку-кірмаш "Прадэкспа-2024", карыснымі стануць семінары па маркетынгу, дзе эксперты падзеляцца лайфхакамі па эфектыўным пашырэнні прадукцыі на замежных рынках збыту. Запланаваны і прэзентацыі, прысвечаныя здароваму харчаванню, а таксама прэзентацыі нацыянальнай кухні - "Смакі Пакістана", "Нацыянальная кухня Індыі", "Сакрэты казахскай кухні".
Асаблівы пункт праграмы юбілейнай выстаўкі-кірмашу IX Міжнародны хлебны салон. Самай відовішчнай яго часткай абяцае стаць конкурс з удзелам кандытараў і кулінараў Беларусі, Казахстана, Расіі, Кітая. Ацэньваць рэзультаты кулінарных паядынкаў будзе міжнароднае журы, у склад якога ўваходзяць сертыфікаваныя суддзі WACS.
Сярод запланаваных конкурсаў кандытарскага майстэрства - "Беларусь касмічная", дзе ўдзельнікам трэба будзе паказаць сваё бачанне космасу; Міжнародны чэмпіянат кандытарскага майстэрства - штогадовы самы значны кандытарскі конкурс краіны, дзе майстры з Беларусі і замежжа дэманструюць свае работы ў 14 намінацыях (святочныя і вясельныя тарты, кампазіцыі з шакаладу, цеста і масцікі, 2D і 3D пернікі, цукровыя кветкі).
На Міжнародным кулінарным кубку, што вызначаецца серыяй відовішчных індывідуальных спаборніцтваў, будзе прысуджана званне "Шэф-повар года" і "Повар года". Арганізатары паведамілі: упершыню адбудзецца захапляючы батл шэфаў і су-шэфаў 4- і 5-зоркавых атэляў з прысуджэннем звання "Гранд-шэф атэля". У планах таксама правядзенне Міжнароднага конкурсу "СмакАрт-2024", які вызначыць лепшую ўпакоўку або этыкетку хлебабулачных і кандытарскіх вырабаў і пераможцаў у намінацыях "Экалагічная ўпакоўка", "Крэатыўная ўпакоўка", "Нацыянальны стыль ва ўпакоўцы".
У 2023 годзе Міжнародную спецыялізаваную аптовую выстаўку-кірмаш "Прадэкспа" наведалі 4090 спецыялістаў, але па даных рэгістрацыі арганізатары бачаць - паказчыкі гэтага года будуць значна вышэйшыя. Да свайго 30-годдзя выстаўка падышла са значнымі вынікамі: з павелічэннем колькасці ўдзельнікаў, з пашыраным асартыментам прадукцыі і больш разнастайнай тэматыкай. "Прадэкспа" была і застаецца галоўнай харчовай падзеяй восені.-0-