Сцяг Нядзеля, 23 чэрвеня 2024
Усе навіны
Усе навіны
Грамадства
13 чэрвеня 2024, 10:14

"Хачу, каб італьянскія сыраробы даведаліся, што стварыла ўсяго адна дзяўчына". Беларуска прыдумала ўнікальны сыр-сакрэт

Настасся Шандрыкава і Аляксандр Кавецкі
Настасся Шандрыкава і Аляксандр Кавецкі
13 чэрвеня, Мінск /Кар. БЕЛТА/. На хутары ў сыраробаў Аляксандра Кавецкага і Настассі Шандрыкавай, як на малюнку, паважна пасвяцца на зялёнай сакавітай траўцы чорна-пярэстыя бурыя - прыгожыя і чыстыя, нібы з раніцы душ прынялі. Усяго ў міні-статку пяць кароў, кожная з якіх - крыніца не толькі радасці, творчасці і дабрабыту, але і вялікіх клопатаў.

Сустрэліся маладыя людзі дзякуючы любові да жывёл. Настасся Шандрыкава - ветэрынарны ўрач. Лячыла жывёл і на ферме, і ў заапарку, аказвала кансультацыі анлайн. Тры гады таму да яе па дапамогу звярнуўся Аляксандр Кавецкі: у яго свіння апарасілася 24 малышамі і не магла іх выкарміць. Спачатку Настасся і Аляксандр разам ратавалі свінку з парасятамі, затым сталі сустракацца, пасябравалі і… закахаліся. Цяпер разам ствараюць сырныя шэдэўры.
Настасся нарадзілася ва Украіне, але ў 2011 годзе пераехала ў Беларусь да першага мужа - на Гомельшчыну. Там жа засталася з дзвюма дочкамі пасля разводу. "Я і сама магу сябе з дзецьмі забяспечыць, але ў Аляксандру ўбачыла чалавека-крэпасць, якому можна давяраць, з якім не прападзеш", - тлумачыць Настасся сваё рашэнне выйсці зноў замуж.

Аляксандр - хлопец гарадскі. У вёску, дзе цяпер з 52 дамоў заселены толькі чатыры, пераехаў у 2014 годзе, калі застаўся без работы. Яго не збянтэжыла тое, што прадзедаўскі дом пуставаў 20 гадоў і патрабуе рамонту. Ды і пра тое, як утрымліваць падворак, Аляксандр тады яшчэ мала ведаў. Тым не менш завёў кароў, свіней, трусоў, курэй, качак і сам з гэтай гаспадаркай упраўляўся. "Вучыўся і як карову даіць, і чым жывёлу карміць, каб яна была здаровай, і як сыр варыць", - успамінае мужчына. Цяпер догляд жывёл і дойка - яго клопат. "Нашы каровы па сто літраў малака ў дзень не даюць, - прызнаецца гаспадыня. - Але ў сярэднім ад усяго статка ў дзень выходзіць 130-150 літраў. Сярэдняя тлустасць малака - 3,7. Калі б мы здавалі яго на перапрацоўку, лічылася б як экстра-клас".
Настасся расказвае, што мясцовыя ўлады падтрымліваюць іх. Напрыклад, выдзелілі 10 гектараў зямлі пад пашу. Сельгаспрадпрыемства дапамагае з кормам.

Цяпер жыццё Настассі і Аляксандра праходзіць у асноўным паміж хутарам, дзе знаходзіцца міні-ферма, і Маладзечнам, дзе размешчаны цэх па вытворчасці сыроў. У верасні 2023-га муж і жонка зарэгістравалі сваю сялянска-фермерскую гаспадарку, у снежні арандавалі цэх, а ў лютым ён пачаў працаваць. "Да таго, як сур'ёзна ўсім гэтым заняцца, мы пачалі рабіць сыры, але зведалі некалькі няўдач. Выкінулі прадуктаў на суму амаль $1,5 тыс. - велізарныя страты для нашай сям'і, даход якой складаў усяго $200 у месяц. Пасля такога факапу я пайшла на навучанне ў анлайн-школу сыраробства. Паціху прыдумала аўтарскі рэцэпт, укараніла яго, падстроіла пад лакальную вытворчасць", - расказвае Настасся.
Маладзечанскія фермеры спецыялізуюцца на выцяжных сырах - паста філата. Па сутнасці, гэта мацарэльнае цеста, з якога робяць не толькі мацарэлу, але і сулугуні, сэндвічны сыр. Але галоўны гонар Настассі - сыр Segreto (у перакладзе з італьянскага - "сакрэт"). "Стварыла яго метадам спроб і памылак, атрымала аўтарскія правы. Segreto - таму што не даведаешся, што ўнутры, пакуль не разрэжаш. Сёння такі сыр можна купіць толькі ў Беларусі і толькі ў нас", - з гонарам падкрэслівае яна.
Аляксандр Кавецкі і Настасся Шандрыкава - героі нашага праекта "Беларусы ў кадры". Мы даведаліся ў іх, якой павінна быць таўшчыня ідэальнай ніці сыру страчатэла, чаму ў сям'і за апошнія тры гады атрымалася выкраіць усяго паўтара дня выхадных і што іх матывуе ісці наперад нават тады, калі сілы на зыходзе.

Кожны тыдзень у газеце "7 дней" і на сайце БЕЛТА мы глядзім на свет вачыма простых беларусаў, якія шчыра любяць сваю справу, сям'ю і краіну. Усе нашы героі ўнікальныя, але іх аб'ядноўвае адно - вернасць сабе і зямлі, дзе яны жывуць.-0-

*Праект створаны за кошт сродкаў мэтавага збору на вытворчасць нацыянальнага кантэнту. 
Падпісвайцеся на нас у
Twitter
Топ-навіны
Свежыя навіны Беларусі