![](https://blr.belta.by/images/storage/news/with_archive/2024/000022_1708497113_128254_big.jpg)
21 лютага, Мінск /Кар. БЕЛТА/. Падробліванне беларускіх прадуктаў харчавання сведчыць пра ўзровень іх прэстыжу. Такое меркаванне ў праекце БЕЛТА "Краіна гаворыць" на тэму "Год якасці - зроблена ў Беларусі!" выказала першы намеснік старшыні Дзяржаўнага камітэта па стандартызацыі Алена Маргунова.
Паводле слоў Алены Маргуновай, пэўным узроўнем прэстыжу і якасці беларускай прадукцыі можна назваць тое, што яе падробліваюць. "Падробліваюць нашу малочную, мясную, кандытарскую прадукцыю", - расказала яна.
Таксама прадстаўнік Дзяржстандарту адзначыла, што ў гэтага ёсць прычыны. "Што датычыцца нашых прадуктаў харчавання, можна дакладна сказаць, чаму іх падробліваюць. Таму што беларускія вытворцы захавалі класічныя традыцыйныя тэхналогіі і, адпаведна, прывычная з дзяцінства якасць, г.зн. калі гэта шакалад, то гэта сапраўды шакалад, а не кандытарская або тлушчавая глазура з выкарыстаннем эквівалентаў і заменнікаў какава-алею. Калі гэта каўбаса, то там павінна быць не менш за 60 працэнтаў мясной сыравіны. У іншых выпадках прадукт можа быць з выкарыстаннем розных заменнікаў расліннага паходжання, харчовых дабавак для смаку і колеру, так, ён можа быць бяспечным, але чаканай прывычнай якасці апрыёры там не будзе", - падкрэсліла Алена Маргунова.
![](/uploads/images/2-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42-43.jpg)
Беларуская прадукцыя можа канкурыраваць і лідзіраваць на сусветных рынках, таму што ў ёй спалучаюцца нацыянальныя традыцыі, якасць і бяспека. Усё гэта кантралюецца і прасочваецца на розных этапах вытворчасці і рэалізацыі. Абавязковымі для захавання з'яўляюцца патрабаванні тэхнічных рэгламентаў ЕАЭС або Беларусі. Дзяржаўныя стандарты пераважна - добраахвотныя, але калі вытворца ўключае нават нейкі пэўны абзац стандарту ў сваю дакументацыю або ўказвае адпаведнасць яму ў маркіроўцы, то ён абавязвае сябе выконваць яго патрабаванні.
*Праект створаны за кошт сродкаў мэтавага збору на вытворчасць нацыянальнага кантэнту.
Паводле слоў Алены Маргуновай, пэўным узроўнем прэстыжу і якасці беларускай прадукцыі можна назваць тое, што яе падробліваюць. "Падробліваюць нашу малочную, мясную, кандытарскую прадукцыю", - расказала яна.
Таксама прадстаўнік Дзяржстандарту адзначыла, што ў гэтага ёсць прычыны. "Што датычыцца нашых прадуктаў харчавання, можна дакладна сказаць, чаму іх падробліваюць. Таму што беларускія вытворцы захавалі класічныя традыцыйныя тэхналогіі і, адпаведна, прывычная з дзяцінства якасць, г.зн. калі гэта шакалад, то гэта сапраўды шакалад, а не кандытарская або тлушчавая глазура з выкарыстаннем эквівалентаў і заменнікаў какава-алею. Калі гэта каўбаса, то там павінна быць не менш за 60 працэнтаў мясной сыравіны. У іншых выпадках прадукт можа быць з выкарыстаннем розных заменнікаў расліннага паходжання, харчовых дабавак для смаку і колеру, так, ён можа быць бяспечным, але чаканай прывычнай якасці апрыёры там не будзе", - падкрэсліла Алена Маргунова.
![](/uploads/images/2-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42-43.jpg)
Беларуская прадукцыя можа канкурыраваць і лідзіраваць на сусветных рынках, таму што ў ёй спалучаюцца нацыянальныя традыцыі, якасць і бяспека. Усё гэта кантралюецца і прасочваецца на розных этапах вытворчасці і рэалізацыі. Абавязковымі для захавання з'яўляюцца патрабаванні тэхнічных рэгламентаў ЕАЭС або Беларусі. Дзяржаўныя стандарты пераважна - добраахвотныя, але калі вытворца ўключае нават нейкі пэўны абзац стандарту ў сваю дакументацыю або ўказвае адпаведнасць яму ў маркіроўцы, то ён абавязвае сябе выконваць яго патрабаванні.
*Праект створаны за кошт сродкаў мэтавага збору на вытворчасць нацыянальнага кантэнту.