Снежань 2024 года абвешчаны ў Беларусі месяцем гастранамічнага турызму.
Беларусь - краіна з багатай нацыянальнай кухняй. Многія стравы гатуюцца па старадаўніх рэцэптах, што перадаюцца з пакалення ў пакаленне.
Найбольш папулярныя стравы з бульбы (дранікі, бабка, калдуны, клёцкі).
Дранікі - аладкі з дранай бульбы - візітная картка беларускай кухні. Лічыцца, што дранікі ўвайшлі ў рацыён беларусаў каля двух стагоддзяў таму.
Бабка - страва з дранай бульбы, запраўленая смажаным салам, мясам і цыбуляй. У кулінарных кнігах ХІХ стагоддзя бабкай называлася салодкая дражджавая выпечка.
Калдуны - клёцкі, начыненыя мясным фаршам, традыцыйна - з мучнога цеста, пазней - як разнавіднасць дранікаў з мясной начынкай. Страва вядомая з часоў ВКЛ.
Верашчака (адзін з варыянтаў "мачанкі") - густы мясны соус з каўбаскамі, падаецца да бліноў. Вядома з сярэдзіны XVIII стагоддзя дзякуючы каралеўскаму повару Верашчаку.
Бацвінне - як правіла, халодны суп з буракоў на хлебным квасе, кефіры або кіслым малацэ. Нярэдка да яго дадаюць шчаўе, свежыя агуркі і зяленіва. Існуюць дзясяткі варыянтаў прыгатавання гэтай стравы.
Цікавыя факты
Беларусь займае лідзіруючае месца ў свеце па спажыванні бульбы на душу насельніцтва - 160-180 кг у год.
Штогод у сельгасарганізацыях, фермерскіх гаспадарках вырошчваюць каля 1 млн т бульбы. У гаспадарках насельніцтва - у сярэднім каля 3 млн т бульбы.
У дзяржаўны рэестр сартоў для прамысловага вырошчвання на 2024 год уключана 184 сарты бульбы.
У Беларусі ўстаноўлена адразу некалькі помнікаў бульбе: у в.Дзешчанка Мінскай вобласці, Бярозаўскім раёне Брэсцкай вобласці, аг.Тулава Віцебскай вобласці, аг.Вялікія Бортнікі Магілёўскай вобласці.
Крыніцы: Нацыянальнае агенцтва па турызме, Мінсельгасхарч, адкрытыя крыніцы