
Фота з архіва
25 лютага, Мінск /Кар. БЕЛТА/. Беларускія аграрыі і перапрацоўшчыкі прайшлі вялікі шлях, каб краіна ўвайшла ў дзясятку сусветных экспарцёраў цукру, таму сёння можна гаварыць аб тым, што цукар - наша валюта. Як у рэспубліцы ідуць справы з перапрацоўкай цукровых буракоў у салодкія крышталі, у інтэрв'ю тэлеканалу "Першы інфармацыйны" расказаў намеснік старшыні канцэрна "Белдзяржхарчпрам" Аляксандр Якаўчыц, паведамляе БЕЛТА.
Было адзначана, што да 2007 года Беларусь імпартавала і перапрацоўвала цукар-сырэц, закрываючы патрэбнасці ўнутранага рынку. Сёння сітуацыя кардынальным чынам змянілася: рэспубліка з імпарцёра ператварылася ў буйнога экспарцёра цукру, увайшоўшы ў 2020 годзе ў дзясятку сусветных лідараў.
Па даручэнні ўрада ў краіне сфарміраваны стабільныя зоны буракасеяння на плошчы 103,5 тыс. га. Беларускі дзяржаўны канцэрн харчовай прамысловасці, у склад якога ўваходзяць чатыры цукровыя камбінаты - Гарадзейскі цукровы камбінат, Жабінкаўскі цукровы завод, Скідзельскі цукровы камбінат, Слуцкі цукрова-рафінадны камбінат, штогод авансуе ад 50 працэнтаў да 60 працэнтаў кошту вытворчасці цукровых буракоў.
"У бягучым годзе мы сабралі рэкордны ўраджай. Стаяла задача вырасціць і нарыхтаваць 5 млн т цукровых буракоў, мы ж атрымалі ўраджай валавой вагой каля 5,4 млн т салодкага караняплода. Атрымаць у планах 660 тыс. т цукру, і тут нескладана падлічыць, колькі адправіцца на экспарт, - звярнуў увагу прадстаўнік канцэрна. - Унутраны рынак спажывае 360 тыс. т цукру, і, заўважу, у апошнія гады мы бачым, што рынак стабільна развіваецца. Насельніцтва штогод спажывае каля 145 тыс. т цукру".
Расце доля спажывання цукру прамысловымі прадпрыемствамі, якія выкарыстоўваюць яго для вытворчасці не толькі кандытарскіх вырабаў, але і напіткаў і іншых прадуктаў харчавання. У мінулым годзе рост склаў 3 працэнты, вытворцы зрасходавалі каля 210 тыс. т цукру. Астатні тавар, за вылікам набытага насельніцтвам і прадпрыемствамі, фарміруе экспартны рэсурс, што дало падставу Аляксандру Якаўчыцу назваць цукар "нашай валютай".
Што датычыцца пасяўных плошчаў, адведзеных пад вырошчванне цукровых буракоў, паводле слоў намесніка старшыні "Белдзяржхарчпрама", іх памер сёння аптымальны. Больш таго, частку плошчаў цукровыя заводы арандуюць у гаспадарак.
"Безумоўна, некаторыя карэкціроўкі ўносяцца. У рабочым парадку нейкі ўчастак выбывае, дзе-нідзе засяваюцца новыя ўчасткі з пункту гледжання ўрадлівасці глебы і яе прыдатнасці для вырошчвання цукровых буракоў. А ў цэлым, 103-104 тыс. га - дастатковая плошча, каб забяспечыць сябе неабходным рэсурсам для вытворчасці цукру як пад поўную патрэбнасць унутранага рынку, так і для адгрузак за мяжу", - сказаў на заканчэнне намеснік старшыні канцэрна харчовай прамысловасці Аляксандр Якаўчыц.-0-
Было адзначана, што да 2007 года Беларусь імпартавала і перапрацоўвала цукар-сырэц, закрываючы патрэбнасці ўнутранага рынку. Сёння сітуацыя кардынальным чынам змянілася: рэспубліка з імпарцёра ператварылася ў буйнога экспарцёра цукру, увайшоўшы ў 2020 годзе ў дзясятку сусветных лідараў.
Па даручэнні ўрада ў краіне сфарміраваны стабільныя зоны буракасеяння на плошчы 103,5 тыс. га. Беларускі дзяржаўны канцэрн харчовай прамысловасці, у склад якога ўваходзяць чатыры цукровыя камбінаты - Гарадзейскі цукровы камбінат, Жабінкаўскі цукровы завод, Скідзельскі цукровы камбінат, Слуцкі цукрова-рафінадны камбінат, штогод авансуе ад 50 працэнтаў да 60 працэнтаў кошту вытворчасці цукровых буракоў.
"У бягучым годзе мы сабралі рэкордны ўраджай. Стаяла задача вырасціць і нарыхтаваць 5 млн т цукровых буракоў, мы ж атрымалі ўраджай валавой вагой каля 5,4 млн т салодкага караняплода. Атрымаць у планах 660 тыс. т цукру, і тут нескладана падлічыць, колькі адправіцца на экспарт, - звярнуў увагу прадстаўнік канцэрна. - Унутраны рынак спажывае 360 тыс. т цукру, і, заўважу, у апошнія гады мы бачым, што рынак стабільна развіваецца. Насельніцтва штогод спажывае каля 145 тыс. т цукру".
Расце доля спажывання цукру прамысловымі прадпрыемствамі, якія выкарыстоўваюць яго для вытворчасці не толькі кандытарскіх вырабаў, але і напіткаў і іншых прадуктаў харчавання. У мінулым годзе рост склаў 3 працэнты, вытворцы зрасходавалі каля 210 тыс. т цукру. Астатні тавар, за вылікам набытага насельніцтвам і прадпрыемствамі, фарміруе экспартны рэсурс, што дало падставу Аляксандру Якаўчыцу назваць цукар "нашай валютай".
Што датычыцца пасяўных плошчаў, адведзеных пад вырошчванне цукровых буракоў, паводле слоў намесніка старшыні "Белдзяржхарчпрама", іх памер сёння аптымальны. Больш таго, частку плошчаў цукровыя заводы арандуюць у гаспадарак.
"Безумоўна, некаторыя карэкціроўкі ўносяцца. У рабочым парадку нейкі ўчастак выбывае, дзе-нідзе засяваюцца новыя ўчасткі з пункту гледжання ўрадлівасці глебы і яе прыдатнасці для вырошчвання цукровых буракоў. А ў цэлым, 103-104 тыс. га - дастатковая плошча, каб забяспечыць сябе неабходным рэсурсам для вытворчасці цукру як пад поўную патрэбнасць унутранага рынку, так і для адгрузак за мяжу", - сказаў на заканчэнне намеснік старшыні канцэрна харчовай прамысловасці Аляксандр Якаўчыц.-0-