
5 красавіка, Мінск /Кар. БЕЛТА/. У інтэрв'ю часопісу "Экономика Беларуси" дырэктар Інстытута сістэмных даследаванняў у АПК НАН Беларусі, доктар эканамічных навук, прафесар, член-карэспандэнт НАН Андрэй Піліпук акрэсліў новыя кропкі росту забеспячэння харчовай бяспекі Беларусі, перадае БЕЛТА.
Гэта, па-першае, устойлівае развіццё ўнутранай вытворчасці асноўных відаў сельскагаспадарчай прадукцыі і прадуктаў харчавання, дастатковых для забеспячэння харчовай незалежнасці і рэалізацыі экспартнага патэнцыялу АПК. Па-другое, якасць сельскагаспадарчай сыравіны і харчовых прадуктаў на ўсіх этапах тэхналагічнага цыкла. Па-трэцяе, фарміраванне культуры харчавання насельніцтва, арыентаванай на спажыванне харчовых прадуктаў высокай якасці.
У сучасных умовах неабходна акцэнтаваць увагу на фундаментальных кропках апоры, каб надаць ім большае значэнне і зрабіць асноўнымі крыніцамі росту сельскай гаспадаркі, лічыць Андрэй Піліпук. "Трэба перабудаваць галіну з пункту гледжання ведаў, укаранення новых тэхналогій. У першую чаргу гэта лічбавізацыя галін і падгалін аграпрамысловага комплексу, селекцыя і генетыка, укараненне новых відаў сэрвісу, паслуг і рашэнняў, якія даюць магчымасць аптымізаваць вытворчыя і лагістычныя працэсы", - падкрэсліў прафесар.
Андрэй Піліпук таксама адзначыў, што для забеспячэння ўстойлівага развіцця АПК і сельскай гаспадаркі кіраўніцтва краіны рэалізуе комплекс мер, арыентаваных на стварэнне спрыяльных умоў для росту вытворчасці аграхарчовай прадукцыі і павышэнне яе канкурэнтаздольнасці, фарміраванне эфектыўнай арганізацыйнай структуры АПК і актывізацыю інвестыцыйна-інавацыйнай дзейнасці ў аграхарчовай сферы. У рэспубліцы праводзіцца сістэмная работа па навуковым забеспячэнні развіцця АПК, сельскай гаспадаркі, харчовай прамысловасці.-0-