
Фота з архіва
25 сакавіка, Мінск /Кар. БЕЛТА/. Італія зацікаўлена ў супрацоўніцтве з Беларуссю ў сферы перапрацоўкі малака. Аб гэтым заявіў журналістам старшыня Гандлёва-прамысловай палаты Італія - Беларусь Анджэла Ілардзі ў час беларуска-італьянскага круглага стала ў НПЦ НАН Беларусі, перадае карэспандэнт БЕЛТА.
Прапрацоўваецца пытанне стварэння на базе сельгаспрадпрыемства "Вусце" НАН Беларусі" сумеснай вытворчасці сыроў. "Мы прывезлі спецыялістаў, якія займаюцца даследаваннямі ў гэтай галіне. Другая тэма - механізацыя і паляпшэнне якасці работы жывёлагадоўчых ферм", - расказаў Анджэла Ілардзі і падкрэсліў, што ў дзвюх краін ёсць патэнцыял для развіцця супрацоўніцтва ў жывёлагадоўлі не толькі ў навуковай сферы, але і ў камерцыйнай.
Сустрэча ў НАН Беларусі праходзіць не першы раз. Два пасяджэнні беларуска-італьянскага круглага стала адбыліся ў 2024 годзе. Бакі працуюць па некаторых напрамках, у прыватнасці ў галіне генетыкі, і нацэлены на далейшае ўзаемадзеянне.
Намеснік старшыні Прэзідыума НАН Беларусі Пётр Казакевіч звярнуў увагу, што малочная галіна займае значную долю ў экспарце краіны. "Італьянская малочная прадукцыя шырока вядома на сусветным рынку. Беларускія вучоныя цяпер працуюць над селекцыяй айчыннай пароды чырвоных кароў, якія будуць даваць малако з вялікай колькасцю бялку і тлушчу ў саставе. Такое малако вельмі каштоўнае для вытворчасці сыроў. Вопыт італьянскіх сыраробаў для нас вельмі цікавы і важны. Беларуская навука адкрыта для шырокага ўзаемадзеяння па ўсіх напрамках, маючых узаемную цікавасць. Упэўнены, сённяшняя сустрэча дасць магчымасць выпрацаваць узаемапрымальныя варыянты супрацоўніцтва", - адзначыў Пётр Казакевіч.
Акрамя сумеснай вытворчасці сыроў, ён бачыць перспектывы ў даследаваннях па тэме ўплыву змянення клімату на стан жывёл і іх прадукцыйнасць. Італьянскія вучоныя ўжо даўно займаюцца гэтым напрамкам. Для Беларусі таксама гэта тэма набывае актуальнасць.
Кіраўнік дыпламатычнай місіі пасольства Італіі ў Беларусі Тамаза П'етра Маркеджані падзякаваў за гасціннасць. "Беларусь прадэманстравала цудоўныя вынікі. Навукова-практычны цэнтр па харчаванні, які сёння мелі магчымасць наведаць, з'яўляецца яскравым сведчаннем таго. Прамыслоўцы і вучоныя, якія прыехалі з Італіі, вельмі задаволены. Яны пераканаліся, што мы размаўляем на адной мове - мове сучасных тэхналогій і сучасных навуковых даследаванняў. Абмен паміж партнёрамі, блізкімі па ўзроўні развіцця, становіцца больш плённым. Важна захаваць такі дух супрацоўніцтва. Мы можам узаемна ўзбагаціць адзін аднаго, абменьваючыся лепшымі дасягненнямі", - адзначыў Тамаза П'етра Маркеджані.
Для ўдзелу ў пасяджэнні круглага стала ў Мінск прыбыла дэлегацыя прадстаўнікоў сельскагаспадарчых навукова-даследчых цэнтраў, вышэйшых навучальных устаноў і кампаній Італіі. У час візіту госці не толькі абмяркуюць перспектыўныя напрамкі і механізмы сумеснай навукова-тэхнічнай дзейнасці ў галіне жывёлагадоўлі, тэхналогій перапрацоўкі малака і вытворчасці малочных прадуктаў, але і наведаюць арганізацыі Аддзялення аграрных навук НАН Беларусі.-0-
Прапрацоўваецца пытанне стварэння на базе сельгаспрадпрыемства "Вусце" НАН Беларусі" сумеснай вытворчасці сыроў. "Мы прывезлі спецыялістаў, якія займаюцца даследаваннямі ў гэтай галіне. Другая тэма - механізацыя і паляпшэнне якасці работы жывёлагадоўчых ферм", - расказаў Анджэла Ілардзі і падкрэсліў, што ў дзвюх краін ёсць патэнцыял для развіцця супрацоўніцтва ў жывёлагадоўлі не толькі ў навуковай сферы, але і ў камерцыйнай.
Сустрэча ў НАН Беларусі праходзіць не першы раз. Два пасяджэнні беларуска-італьянскага круглага стала адбыліся ў 2024 годзе. Бакі працуюць па некаторых напрамках, у прыватнасці ў галіне генетыкі, і нацэлены на далейшае ўзаемадзеянне.
Намеснік старшыні Прэзідыума НАН Беларусі Пётр Казакевіч звярнуў увагу, што малочная галіна займае значную долю ў экспарце краіны. "Італьянская малочная прадукцыя шырока вядома на сусветным рынку. Беларускія вучоныя цяпер працуюць над селекцыяй айчыннай пароды чырвоных кароў, якія будуць даваць малако з вялікай колькасцю бялку і тлушчу ў саставе. Такое малако вельмі каштоўнае для вытворчасці сыроў. Вопыт італьянскіх сыраробаў для нас вельмі цікавы і важны. Беларуская навука адкрыта для шырокага ўзаемадзеяння па ўсіх напрамках, маючых узаемную цікавасць. Упэўнены, сённяшняя сустрэча дасць магчымасць выпрацаваць узаемапрымальныя варыянты супрацоўніцтва", - адзначыў Пётр Казакевіч.
Акрамя сумеснай вытворчасці сыроў, ён бачыць перспектывы ў даследаваннях па тэме ўплыву змянення клімату на стан жывёл і іх прадукцыйнасць. Італьянскія вучоныя ўжо даўно займаюцца гэтым напрамкам. Для Беларусі таксама гэта тэма набывае актуальнасць.
Кіраўнік дыпламатычнай місіі пасольства Італіі ў Беларусі Тамаза П'етра Маркеджані падзякаваў за гасціннасць. "Беларусь прадэманстравала цудоўныя вынікі. Навукова-практычны цэнтр па харчаванні, які сёння мелі магчымасць наведаць, з'яўляецца яскравым сведчаннем таго. Прамыслоўцы і вучоныя, якія прыехалі з Італіі, вельмі задаволены. Яны пераканаліся, што мы размаўляем на адной мове - мове сучасных тэхналогій і сучасных навуковых даследаванняў. Абмен паміж партнёрамі, блізкімі па ўзроўні развіцця, становіцца больш плённым. Важна захаваць такі дух супрацоўніцтва. Мы можам узаемна ўзбагаціць адзін аднаго, абменьваючыся лепшымі дасягненнямі", - адзначыў Тамаза П'етра Маркеджані.
Для ўдзелу ў пасяджэнні круглага стала ў Мінск прыбыла дэлегацыя прадстаўнікоў сельскагаспадарчых навукова-даследчых цэнтраў, вышэйшых навучальных устаноў і кампаній Італіі. У час візіту госці не толькі абмяркуюць перспектыўныя напрамкі і механізмы сумеснай навукова-тэхнічнай дзейнасці ў галіне жывёлагадоўлі, тэхналогій перапрацоўкі малака і вытворчасці малочных прадуктаў, але і наведаюць арганізацыі Аддзялення аграрных навук НАН Беларусі.-0-