Сцяг Пятніца, 29 сакавіка 2024
Усе навіны
Усе навіны
Грамадства
22 чэрвеня 2018, 18:21

КДК адзначае пазітыўныя змяненні ў арганізацыі харчавання студэнтаў

22 чэрвеня, Мінск /Кар. БЕЛТА/. Сітуацыя з арганізацыяй харчавання ў ВНУ Беларусі прыкметна палепшылася. Аб гэтым паведаміла сёння журналістам начальнік упраўлення кантролю спажывецкага рынку, сферы паслуг і за абаротам падакцызных тавараў Камітэта дзяржаўнага кантролю Алена Масурноўская, перадае карэспандэнт БЕЛТА.

У красавіку бягучага года КДК правёў маніторынг арганізацыі харчавання студэнтаў па ўсёй Беларусі, у час якога былі выяўлены шматлікія парушэнні. "Не выконваліся санітарныя нормы і правілы, парадак вядзення касавых аперацый, а комплексныя абеды па цане Br1,75 забяспечваліся не за кошт якасці, а за кошт змяншэння порцый", - адзначыла Алена Масурноўская.

Камітэт дзяржкантролю накіраваў у ВНУ і суб'екты, якія арганізуюць харчаванне студэнтаў, 43 рэкамендацыі па ўстараненні парушэнняў і недахопаў. У асобных выпадках прымаліся і больш строгія меры: за дапушчаныя правапарушэнні звольнены 9 работнікаў грамадскага харчавання, да дысцыплінарнай адказнасці прыцягнуты 88 чалавек, у тым ліку 8 рэктараў ВНУ.

На працягу часу, які быў дадзены на ўстараненне недахопаў, гэта пытанне разглядалася на нарадзе ва ўрадзе з удзелам прадстаўнікоў КДК, рэктараў і іншых зацікаўленых бакоў. Быў праведзены навучальны семінар, выпрацаваны мерапрыемствы па паляпшэнні сітуацыі. "Паўторны маніторынг паказаў, што сітуацыя кардынальна змянілася. Энергетычная каштоўнасць комплексных абедаў практычна адпавядае нормам. Многія ВНУ адмовіліся ад паслуг пасрэдніцкіх структур, знізілі нацэнкі на прадукцыю грамадскага харчавання. Замянілі ўстарэлае абсталяванне на больш сучаснае. На лета запланаваны мерапрыемствы па рамонце сталовых", - сказала Алена Масурноўская.

Аднак не ўсе кіраўнікі ўспрынялі сур'ёзна папярэджанне аб персанальнай адказнасці за невыкананне даручэння кіраўніка дзяржавы і адсутнасць належнага кантролю за арганізацыяй і якасцю харчавання. Недзе ўсё яшчэ не выконвалася тэхналогія гатавання ежы, выкарыстоўваліся прадукты са скончанымі тэрмінамі годнасці, сыравіна закуплялася праз пасрэднікаў. Напрыклад, у адной з гродзенскіх ВНУ мяса ад вытворцы да сталовай праходзіла праз тры камерцыйныя структуры.

Па выніках паўторнага маніторынгу прыцягнуты да дысцыплінарнай адказнасці 10 рэктараў ВНУ, два з якіх - паўторна (Беларускі дзяржаўны тэхналагічны ўніверсітэт і Брэсцкі дзяржуніверсітэт імя А. Пушкіна).

Алена Масурноўская дадала, што ў жніўні ўступіць у сілу ўказ нумар 199, згодна з якім права ўстанаўліваць гандлёвыя нацэнкі і надбаўкі пры арганізацыі харчавання студэнтаў будзе замацавана за МАРГ. Гэта значыць, калі раней нацэнка грамадскага харчавання ў ВНУ Віцебскай вобласці была 40 працэнтаў, Мінску - 50 працэнтаў, Магілёўскай вобласці - 55 працэнтаў, то са жніўня будзе прымяняцца адзіны падыход.

На пытанне, ці рэальна за Br1,75 забяспечыць студэнта паўнацэнным абедам, спецыяліст запэўніла, што гэта цалкам выканальна. Тым больш калі выключыць пасрэднікаў і знізіць нацэнкі.

Сутачная норма калорый, неабходная 18-гадоваму студэнту пры стандартнай вучэбнай нагрузцы, - 2450. Пры чатырохразовым харчаванні на комплексны абед павінна прыпадаць 30-40 працэнтаў ад гэтай колькасці. Тэарэтычна ў такі комплекс уваходзіць талерка супу, 75-100 г мясной стравы, гарнір, салата, хлеб і напітак. Як гэта выглядае на практыцы, прадэманстравалі работнікі сталовай інтэрната нумар 11 БДУ. Яны прапанавалі комплекс з малочнага супу, курынага біточка з пюрэ, салаты з буракоў, кавалка хлеба і кампоту, уклаўшыся ў патрэбную суму.

Прарэктар БДУ Міхаіл Чарапеннікаў падкрэсліў, што пры фарміраванні меню ўлічваюцца розныя патрабаванні і розныя кашалькі - каб нікога не абмяжоўваць. "Восем з 25 пунктаў харчавання БДУ - сталовыя. Практычна ўсе яны даступны не толькі студэнтам, але і ўсім гараджанам і гасцям. Многія становяцца нашымі пастаяннымі наведвальнікамі. Таму што ў сталовых БДУ ўсё смачна і радуюць суадносіны кошт-якасць. У лінейцы меню ёсць і таннае цэнавае прапанаванне для студэнтаў, якія хочуць паесці за Br1,75 або Br1,5, і больш дарагое - для тых, хто гатовы заплаціць Br7-8", - сказаў ён.

Канкрэтна да гэтай сталовай пры першым маніторынгу ў КДК не было заўваг, але былі выяўлены недахопы па выкананні санэпідрэжыму. "Заўвагі санстанцыі хутка ўстаранілі. Мы настроены на канструктыўнае супрацоўніцтва, заўсёды рэагуем на заўвагі і прапановы кантралюючых органаў. Дзейнічаюць у БДУ і ўласныя камісіі па кантролі за грамадскім харчаваннем", - дадаў прарэктар.

Загадчыца сектара ўпраўлення кантролю спажывецкага рынку, сферы паслуг і за абаротам падакцызных тавараў КДК Галіна Вежаль пацвердзіла, што ВНУ адрэагавала на ўсе прэтэнзіі. Больш таго, за дапушчаныя парушэнні былі звольнены чатыры чалавекі - дырэктар камбіната харчавання, дзве загадчыцы вытворчасці і буфетчыца. "Усе недахопы, якія былі выяўлены пры першым маніторынгу (а гэта парушэнні санітарных норм і правіл, работы касавага абсталявання, недаважванні ў стравах), камбінатам харчавання БДУ ліквідаваны. Цяпер мы бачым дастойны асартымент і выкладку прадукцыі, чысціню і парадак у памяшканнях. Цяпер у пакупнікоў ёсць магчымасць бачыць цану на экране касавага апарата і інш.", - растлумачыла яна.

"Камітэт дзяржкантролю прадоўжыць маніторынгі і ў новым навучальным годзе, каб эфект быў не разавым, а доўгатэрміновым", - склала Алена Масурноўская.-0-

Фота Аксаны Манчук

Падпісвайцеся на нас у
Twitter
Топ-навіны
Свежыя навіны Беларусі